Netkaná textília záhrada


Netkaná textília v záhrade, ochrana pred chladom, mrazom, či škodcami, čierna, hnedá, biela

Netkaná textília je veľmi dobrým pomocníkom aj v záhrade. Niekoľko krát za rok sa vyskytne obdobie, kedy záhradkár potrebuje netkanú textíliu, bielu, čiernu, tenkú aj hrubšiu. Patrí medzi základné vybavenie pestovateľa, ktorý by ju mal mať vždy po ruke, aby predišiel škodám na rastlinách spôsobených chladom, mrazom a inými nepriaznivými vplyvmi počasia. Ochrana pred chladom nie je jediným využitím netkanej textílie. Zároveň slúži aj ako mechanická bariéra pred škodcami a nákazami. V tomto prípade sa používa tenká netkaná textília biela 17 g/m2. V jarnom období sú typickými škodcami vŕtavka mrkvová, či mínerka cibuľová. Práve prikrytie záhonu s vysadenými plodinami vhodnou netkanou textíliou zabezpečí nálet škodlivému hmyzu a zároveň mierne urýchli zber prvej úrody.

Textílie sú UV stabilizované, prepúšťajú vlahu, vzduch a slnečné lúče, čím vytvárajú rastlinám optimálnu mikroklímu. V jesennom a zimnom období sa používa hrubšia netkaná textília 50 g/m2, ktorá odoláva aj nižším teplotám pod bodom mrazu,
- ľahká manipulácia,
- zamedzuje nadmernému odparovaniu vlahy z pôdy a vzniku škrupiny na povrchu zeminy,
- zvyšuje odolnosť proti poveternostným vplyvom,
- chráni pred dôsledkami silného slnečného žiarenia, napr. v skleníku,
- je určená na prípadné viacnásobné použitie.

Obľúbenými výrobkami sú ochranné návleky z netkanej textílie, ktoré predstavujú jednoduchý spôsob ako jednotlivé rastliny na záhonoch, či v nádobách ochrániť pred mrazom. Majú tvar veľkého vreca, s možnosťou utiahnutia jeho hrdla šnúrkou, takže ich možno na rastlinu navliecť zhora, v prípade závesných kvetináčov zdola. Zabudovaná šnúrka zabezpečuje obopnutie rastliny tým správnym spôsobom.                                                        

                        

Varianty ochranných návlekov z netkanej textílie, farba biela:
- 60 x 80 cm, hrúbka 50 g/m2 
- 80 x 100 cm, hrúbka 17 g/m2 
- 100 x 160 cm, hrúbka 17 g/m2 aj 50 g/m2  
- 130 x 160 cm, hrúbka 17 g/m2 .

Veľmi používanou netkanou textíliou je čierna netkaná textília, ktorá slúži najmä ako podklad pod mulčovaciu kôru, štrk, či iné okrasné kamene. Môžeme do nej vystrihnúť otvory, do ktorých sadíme jahody, paradajky, papriky, ale aj iné rastliny podľa potreby. Čierna a hnedá textília neprepúšťajú slnečné lúče, tým bránia prerastaniu buriny a zmenšujú ručné práce na minimum, zároveň chránia plody pred kontaktom s pôdou a ich znečistením, čím obmedzujú hnilobný proces. Využívajú sa tiež pri realizácii a úpravách záhrad, ako podklad pod zámkovú dlažbu. Netkaná textília sa dá používať aj opakovane, niekoľko sezón, ak s ňou zaobchádzame primerane.

Široký sortiment farieb, hrúbky a rozmerov textílií nájdete na www.netkane-textilie.com