Detektor CO alebo CO2


Použitie detektora oxidu uhoľnatého (CO) alebo detektora oxidu uhličitého (CO2)?

Detektor CO alebo detektor CO2?

Použitie detektora oxidu uhoľnatého (CO) alebo detektora oxidu uhličitého (CO2)?
V tomto článku sa pokúsime širšej verejnosti vysvetliť rozdiel medzi použitím detektorov CO a detektorov CO2.
Rozdiel medzi CO - oxidom uhoľnatým a CO2 - oxidom uhličitým.
Pociťujem príznaky, čo mám robiť?

Informácie o týchto dvoch plynoch sú pre niektorých zákazníkov a užívateľov detektorov plynov často zmätené a mätúce.

10lldco detektor čo banerNázvy sú naozaj dosť podobné, obaja sú bezfarebné plyny bez zápachu a vo vysokých koncentráciách môžu byť obaja smrteľné. Rozdiel je v tom, že CO2 je bežný, prirodzene sa vyskytujúce plyn, potrebný pre celý rastlinný a živočíšny život. CO (oxid uhoľnatý) nie je bežný. Najčastejšie je vedľajším produktom spaľovania paliva bez výskytu kyslíka. Médiá často prispievajú k nejasnostiam. Príkladom môžu byť správy o príbehoch samovrážd z výfukových plynov automobilov oxidom uhoľnatým (CO). Môžeme informáciu však vyvrátiť, že výfukové potrubie je hlavným zdrojom "smrtiaceho" CO2 plynu.

Vysvetlime si teda základné pojmy a fakty a je potom len na nás ako zabezpečíme životy vlastné a životy rodiny najvhodnejšími detektory a hlásičmi oxidu uhoľnatého.

Čo je vlastne CO2?

Často je oxid uhličitý (CO2) ako jedovatý plyn. CO2 (oxid uhličitý) je ale v skutočnosti bežný plyn vyskytujúce sa v atmosfére, pôde alebo oceánoch. CO2 čiže oxid uhličitý je bezfarebný plyn zložený z uhlíka a kyslíka. Vyskytuje sa prirodzene v atmosfére. Rastliny ho produkujú a zvieratá a ľudia ho dýchajú. Je to tiež významný skleníkový plyn, ktorý spôsobuje spaľovanie fosílnych palív.

Otrava CO2 (oxidom uhličitým)

Za bežných podmienok sa týmto plynom otráviť nemožno. V ovzduší je aktuálne oxid uhličitý zastúpený 0.04% na ktoré ľudské telo nereaguje. Čo je ale dôležité, pri zvýšení koncentrácie CO2 vo vzduchu nastáva tiež zdravie ohrozujúci stav, kde u koncentrácia 5% môže človek pociťovať závraty, "lapať" po dychu, cítiť sa ospalý, u koncentrácie medzi 8 a 10% môže človek upadnúť do bezvedomia a zomrieť. U vyšších koncentrácií môžete na jedno až dve nadýchnutie kompletne stratiť vedomie a smrť nastáva do pár minút.

Oxid uhoľnatý - CO

Je často nazývaný ako tichý zabijak je jedovatý plyn bez vône, chute alebo farby, vznikajúce nedokonalým spaľovaním fosílnych palív, či už je to uhlie, plyn alebo drevo. Nedokonalé spaľovanie nastáva pri nedostatočnom prísune spaľovacieho vzduchu. Zlé spaľovanie môžete zaznamenať napríklad u plynového prietokového ohrievača vody alebo plynového kotla, kedy horiaci plameň nemá modrú, ale oranžovú farbu. Často zanedbávaná situácie, kedy sa oxid uhoľnatý uvoľňuje do vzduchu je aj drobné tlenia dreva vo vašom krbe pri zatvorenej klapke v komíne keď idete spať.

Otrava CO (oxidom uhoľnatým)

Pociťujem príznaky, čo mám robiť?

Ak si myslíte, že pociťujete príznaky otravy CO, ihneď sa presuňte na čerstvý vzduch. Nevracajte sa domov a pomoc sa pokúste zavolať napríklad od susedov. Kontaktujte miestnu jednotku hasičského záchranného zboru po prípade miestnej servisné stredisko dodávateľa plynu. Ak by ste zotrvali v domácnosti, mohli by ste stratiť vedomie a zomrieť.
Je tiež dôležité okamžite kontaktovať lekára aby konštatoval správnu diagnózu, potvrdil alebo vylúčil otravu CO a zaistil zodpovedajúci postup. Informujte svojho lekára o tom, že sa domnievate, že by príčinou vášho stavu mohla byť otrava CO. Rýchla lekárska pomoc je nevyhnutná, ak váš organizmus vykazuje príznaky otravy CO.
Ak privolaný lekár potvrdí otravu CO otravu, uistite sa, že vo vašej domácnosti dôjde ku kontrole všetkých spotrebičov a potenciálnych zdrojov CO prostredníctvom kvalifikovaných servisných osôb aj pred ich opätovným použitím.

Ako môžem zabrániť otravu oxidom uhoľnatým?

  • Nikdy sami nevykonávajte údržbu vykurovacích systémov, palivo spĺňajúcich zariadení a spotrebičov bez riadnych vedomostí, zručností a nástrojov. Rozsah a spôsob drobných opráv vrátane údržby, ktorú na zariadeniach môžete vykonávať sami nájdete v príručke používateľa daného zariadenia.
  • Nikdy nepoužívajte vnútri priestoru alebo v jeho bezprostrednej blízkosti prenosný generátor alebo iný palivo spaľujúci motor. Dokonca ani pri otvorených dverách a oknách, priestory predovšetkým ako garáže, dielne alebo technickej miestnosti sa potom veľmi rýchlo môžu stať pascí CO v ktorých sa úroveň CO veľmi rýchlo vyšplhá na smrteľnú úroveň.
  • Nainštalujte detektory CO a meracie zariadenia CO s digitálnym displejom pre zobrazenie aktuálnej nameraní koncentrácie CO. Inštalujte detektory iba renomovaných značiek, ako sú napríklad Kidde, FireAngel, SAFE, FirstAlert, spĺňajúca bezpečnostné predpisy a normy. Detektory CO poskytujú dokonalú ochranu pred týmto smrteľným nebezpečenstvom v podobe CO, avšak nie sú náhradou za správne používanie a údržbu zariadení, ktoré môžu produkovať CO.
  • Nikdy nepoužívajte prenosné grily alebo iné vybavenie určené pre táborenie vo vnútri domu, garáže, ak nespĺňa špeciálne bezpečnostné normy pre bezpečné použitie v uzavretom priestore.
  • Nikdy nenechávajte bežať naštartovaný motor automobilu v uzavretom priestor
  • Nikdy nenechávajte horieť otvorený oheň vo vnútri domu, garáže, vozidlá alebo stanu.
  • Nikdy nepoužívajte na vykurovanie priestoru plynových spotrebičov, ako sú sporáky, pece, či sušičky.
  • Nikdy nepoužívajte palivo-spaľujúce zariadenia v nevetraných priestoroch určených pre spanie.

Ako zabrániť vzniku CO aj CO2?

Dôležitým faktorom a prevenciou vzniku oxidu uhoľnatého je pravidelná kontrola spalinových ciest plynových spotrebičov a servisných prehliadok. Podľa výkonu plynového spotrebiča je tiež potrebné zabezpečiť dostatočný prísun vzduchu.
Pri moderných kotlov je zabezpečené automatické odstavenie spotrebiča z prevádzky v prípade zlého ťahu komína, takúto istotu ale u starších spotrebičov nemá.

Aké sú zdroje oxidu uhoľnatého?

Všeobecne sa dá povedať, že všetky palivo spaľujúce zariadenia. Najčastejšie sem patrí:

  • karmy
  • plynové kotly
  • kotly na drevo, uhlie alebo vykurovací olej
  • krby, krbové alebo kachľová pec
  • plynové ohrievače a priamotopy
  • plynové rúry a sporáky
  • zariadenie poháňané motorom ako sú prenosné generátory, automobily
  • zariadenia prevádzkované v domácnostiach a iných uzavretých priestoroch.