Kŕčové žily, estetika?


Kŕčové žily, kto by ich nepoznal. Vyskytujú sa u viac ako polovice obyvateľstva. Ako si pomôcť?

Prečo vznikajú a čo môžu kŕčové žily spôsobiť.Kŕčové žily

Kŕčové žily, kto by ich nepoznal. Vyskytujú sa u viac ako polovice obyvateľstva. Dôvodov na vznik varixov, ako odborne nazývame kŕčové žily, je viacero. Sú jedným zo štádia chronických žilových ochorení a medzi najznámejšie faktory ich vzniku patria dedičná predispozícia, vek, klimaktérium (prechod) u žien, nárast hmotnosti počas tehotenstva a to najmä pri opakovaných tehotenstvách, užívanie antikoncepcie, či hormonálna liečba, nadváha či obezita, nedostatok pohybu pri sedavom alebo stojatom zamestnaní, neprimeraná svalová záťaž aj pri posilňovaní, nevhodné oblečenie alebo obuv, horúce prostredie, fajčenie, zápchy – hlavne z dôvodu nedostatku vlákniny a prekonaná žilová trombóza.

Aké sú príznaky vzniku kŕčových žíl.

Pred tým ako vôbec kŕčové žily vzniknú pacienti pociťujú ťažké nohy, častý je pocit únavy dolných končatín, horúčavy či chladu, vyskytuje sa svrbenie kože. Taktiež sa objavuje zvýšená potivosť alebo bolesti či až kŕče v lýtkach. Opuchy tiež nie sú ojedinelé. Pri týchto počiatočných prejavoch je vhodné navštíviť odborného lekára a myslieť na prevenciu a to najmä úpravou stravy, hmotnosti alebo zvýšiť pohyb. Postupne totiž dochádza k poškodeniu žilovej steny, jej oslabeniu a strate pružnosti. Vytvárajú sa metličky, kŕčové žily a vznikajú opuchy končatín. Žilové ochorenia sa vyskytujú hlavne pri poškodení povrchového žilového systému a teda od najmenších žilových útvarov (kapilár) smerom k žilám.

Estetický alebo zdravotný problém.

Na začiatok sa môžu metličky, alebo varixy zdať iba drobným kozmetickým problémom. Vo veku 35 až 40 rokov sa vyskytujú v 7 -35 % u mužov a 20 - 60 % žien. vo veku nad 60 rokov je to až 15 - 55 % mužov a 40 - 78 % žien. Väčšina pacientov tomu na začiatok neprikladá veľký význam a na „maskovanie“ sa používa rôzne oblečenie. Sukne sa predlžujú a silónky sa používajú aj v lete. Ideálne je takým stavom všeobecne predchádzať a správnou kombináciou životosprávy (aj doplnkov výživy) a pohybu. Sme však ľudia a s tým predchádzaním je to veľmi otázne. Po pravde, kto vo svojich 20 – 30 rokoch myslí na to ,aby tieto veci dodržiaval. Výsledok našej životosprávy sa prejaví o niekoľko rokov (aj desaťročí) neskôr. Čo tým chcel vlastne básnik povedať? V podstate sa jedná o to, že skôr než vôbec vznikne estetický problém. ten zdravotný je už na svete. Ak ho teda podceníte na začiatku, vzniku kŕčových žíl sa už nevyhnete. No nie sú to len samotné kŕčové žily.

 


Závažnejšie ochorenia žíl

Kŕčové žily (varixy) sú abnormálne rozšírené, vakovité a kľukaté žily (cievy vedúce krv smerom ku srdcu). Lekársky termín „varixy“ označuje žily hrubé viac ako 3 mm, ktoré sa nachádzajú buď na viditeľných miestach dolných končatín alebo na neviditeľných miestach (pažerák, u žien napr. okolo maternice v panve).

Zápal žíl sa najčastejšie prejavuje na dolných končatinách. V prípade spomalenia toku krvi v žilách, priameho poškodenia steny žily, prípadne ak dôjde k zrážaniu krvi v žilách, dochádza k upchatiu žilového priesvitu, čo je spúšťací mechanizmus pre zápal žíl. V zásade sa delí na zápal povrchových žíl a zápal hlbokých žíl.

Lymfedém (opuch, spôsobený nahromadením tekutiny pod kožou) vzniká vtedy, keď lymfatický systém nie je schopný v dostatočnej miere odvádzať stále sa tvoriaci tkanivový mok. Opuch sa môže objaviť prakticky kdekoľvek na tele, ale najčastejšie postihuje horné a dolné končatiny.

Žilové vredy predkolenia sú v najväčšom počte prípadov (73 %) najťažšou komplikáciou chronickej žilovej choroby. Spôsobuje ich dlhodobý žilový pretlak, ktorý vedie až k popraskaniu kože a odumretiu tkaniva. Za počiatočnú príčinu sa považuje opuch, ktorý vznikne dlhodobým tlakom a ten potom bráni dostatočnému vyživovaniu pokožky tela. V podkoží sa hromadí farbivo z odumretých červených krviniek a to potom vedie k fialkastým pigmentovým škvrnám. Postupne dochádza k vzniku vredu a infekcii. Najčastejšie postihujú oblasť okolo členka a sú sprevádzané pálčivou a neutíchajúcou bolesťou. Vred predkolenia predstavuje chronické ochorenie s častými recidívami, spravidla s dlhým časom hojenia.

Hemoroidy sú veľmi častou chorobou žilového pôvodu. Polovica pacientov s ochorením žíl prekonala aspoň raz v živote aj túto chorobu. Vo veku nad 50 rokov ňou trpí takmer polovica populácie. Ochorenie vzniká opuchom, zápalom a poškodením žilových pletencov na vnútornej strane análneho otvoru.


Vyšetrenie a liečba varixov

Vyšetrenie a liečbu prosím absolvujte u vášho všeobecného prípadne odborného lekára.


Čím si môžete pomôcť pri zápalových ochoreniach ciev.

Najlepšia je samozrejme prevencia. Keď už je neskoro, mali by ste túto situáciu riešiť na viacerých úrovniach. Čo môžete ovplyvniť Vy, je zmena životného štýlu a stravovania.

  • Vhodné sú niektoré druhy pohybov (chôdza, mierna cyklistika, turistika, plávanie).
  • Veľmi dôležitým je zníženie hmotnosti. Jedinečnú a funkčnú diétu nájdete aj u nás spolu s video návodom a návodom v písomnej forme v sekcii Chudnutie Figu Active.
  • Obmedzenie dlhodobého sedenia či státia.
  • Do stravy dopĺňajte viac vlákniny a dopujte telo kvalitnými a vhodnými doplnkami výživy. V tomto prípade je ideálnou Aloe vera drinking Gél Sivera s obsahomn kremíka.
  • Krémy (Vitálna séria) s protizápalovými a chladivými/hrejúcimi účinkami.

LR Aloe Vera drinking Gél SiveraLR Aloe Vera Drinking Gél Sivera Séria

V tomto článku sa nebudem rozpisovať o všeobecných účinkoch aloe vera gélov. Nebudem nič písať o dôležitosti kvality, hoc tá je pri výživových doplnkoch veľmi podstatná. Spomeniem len všeobecné vlastnosti aloe vera gélu (nie šťavy). Tento jedinečný nápoj obsahuje okrem množstva iných biologicky významných látok aj saponíny. Tie sa používajú v medikamentóznej liečbe, pretože pomáhajú „čistiť“ aj tie najtenšie žily a cievy. Ďalšie látky, obsiahnuté v aloe vera sú nápomocné a vytvárajú vhodné prostredie pre správnu funkciu ciev a hlavne ich pružnosť. Aloe Vera Sivera je navyše obohatená o extrakt zo žihľavy, ktorý obsahuje kremík. Ten je dôležitým prvkom pri pružnosti žíl a ciev.

LR Aloe vera drinking Gél Sivera je vhodné užívať dlhodobo. A preto je pre Vás pripravená zvýhodnená séria, v ktorej máte cca 3 litra grátis.

Upozornenie: LR Lifetakt Aloe Vera Sivera sa nemôže kombinovať s liekmi typu warfarín alebo orfarín a pod. resp. jej užívanie je potrebné kontrolovať a konzultovať s Vašim lekárom.


Aloe vera Multifunkčný MSM Telový Gél

Aloe Via - Aloe Vera MSM body gélje krém vhodný na tíšenie zápalových procesov. Okrem obrovského množstva protizápalovej,a analgetickej Aloe vera, ktorá je taktiež výborným prenášačom ostatných látok. Obsahuje ďalšie dve protizápalové zložky a to z extraktu kôry vŕby a medvedice lekárskej. Tieto zložky taktiež pôsobia proti bolesti, majú teda analgetický účinok.

 

Moja vlastná skúsenosť s LR Aloe Via – Alove Vera MSM telový krém.

Je len niekoľko dní stará. Trápili ma bolesti chrbta v krížovej oblasti. Neviem, či to niekto z Vás pozná. Na začiatok som skúšal svalstvo a oblasť prehriať Hrejivým mliekom (pozri nižšie). Bolesti však neustupovali a ja som sa cítil „zaseknutý“. Tak som zašiel na masáž. Nepomohla ani tá. Keď som si uvedomil, že problém môže byť zápalového charakteru, tak som si kríže natrel MSM-kom. Po troch aplikáciách (3 dni pred spaním) bolesť aj blok krásne ustúpili.

Možnosti využitia MSM body gélu:

pri všetkých zápalových procesoch pri aplikácii cez pokožku.

  • bolesti pri kŕčových žilách,
  • bolesti kĺbov,
  • bolesť chrbta,

Ústup bolesti cítite už za 15 minút.

Aloe Vera Relaxačné Hrejivé MliekoAloe via - ALoe Vera Regeneračné Hrejivé Mlieko

Je krém s vysokým obsahom Aloe Vera gélu do ktorého je zamiešaný eukalyptus a ďalšie esenciálne oleje. Podporuje prekrvenie svalstva a vy pocítite najskôr jemné ochladenie a potom príjemné prehriatie. Ak si ho nanesiete viac, môžete cítiť až pálivú horúčavu. Teplo precítite viac ak si natreté miesto zahalíte odevom alebo prikrývkou.

Moje skúsenosti s aloe vera thermo krémom:

U nás doma sa používa často. Používame ho, keď máme svalovicu, zablokovaný krk, na masáž, či pri bolestiach hlavy miesto ibalginu. Ústup bolesti hlavy, ktorý je spojený so stuhnutou šijou je cca do 15 minút. Natieram si ho na šiju a po troške na spánky, zvyškové množstvo z prstov na koreň nosa (pozor na oči) a jemne prejdem temer suchým prstom popod nos. Kedysi by som si šupol ibalgin, no dnes túto ružovú tabletku nepoznám.

Aloe vera Hrejivé mlieko nie je účinné pri zápaloch, tam použite MSM body gél (pozri vyššie).

Možnosti využitia Aloe Vera Relaxačného hrejivého mlieka:

  • pri nádchach či zápaloch dýchacích ciest – natrite na hrudník, alebo inhalujte
  • pri studených nohách – natrite na nohy
  • pri bolestiach hlavy (najmä stuhnutá šija) – natrite šiju, spánky + na koreň nosa a pod nosom stačí mikro-množstvo.
  • menštruačné bolesti – natierajte oblasť brucha
  • svalovica, stuhnuté svalstvo – natierajte boľavé svalstvo
  • večer s partnerom – masáž a rozohriatie (pozor na citlivé partie – sliznica hreje 10 x toľko). Aj keď už nemáte krém na rukách napr. po masáži chrbta partner/ka to bude na citlivých miestach cítiť. Práve toto zvyškové množstvo môže byť zaujímavé.

Upozornenie: Po natretí máte krém na rukách aj keď ho necítite. Neutierajte si oči – veľmi páli! Najsôr si ruky umyte. Vhodná je napr. Aloe Vera jemná umývacia emulzia.

Aloe Via - Aloe Vera Vitálna Séria

Aloe Vera Multifunkčný MSM Telový Gél a Aloe Vera Hrejivé relaxačné mlieko tvorí Vitálnu sériu, ktorú si môžete zakúpiť za zvýhodnenú cenu.

 

Zdroj: https://www.lrhealthbeautyslovensko.sk/blog-krcove-zily