Kuskus jedinečná obilnina


Kuskus v sebe obsahuje množstvo uhľohydrátov, vlákniny, bielkovín, vitamínov (B, E), ďalej vápnik...

Pôvod kuskusu

Pôvod kuskusu nie je celkom istý. Historici sa totiž nemôžu dohodnúť, kde má kuskus svoje "korene". Najčastejšie sa ale môžeme dočítať, že kuskus je symbolom severnej Afriky. A predovšetkým sú s ním spätí Marokánci. Dnes už je ale kuskus rozšírený aj v ostatných svetadieloch a dostáva sa mu čím ďalej väčšie popularity.

Kuskus a jeho vplyv na zdravie

Kuskus v sebe obsahuje množstvo uhľohydrátov, vlákniny, bielkovín, vitamínov (B, E), ďalej vápnik, železo a fosfor. Okrem toho obsahuje len veľmi malé množstvo tuku, takže ho môžeme bez problémov radiť medzi diétne a výživné pokrmy, ktoré nášmu telu len prospievajú - o BIO kuskusu nehovoriac.

Kuskus príprava

Kuskus vložte do misy a zalejte vriacou vodou v pomere 1: 2 (2 diely vody na 1 diel kuskusu). Po zaliatí necháme cca 10 - 15 minút stáť, pročechráme vidličkou a buď priamo servírujeme ako prílohu, náplň alebo ho môžeme rôzne dochutiť.

Často sa s kuskusom pripravujú ryby, ktoré z pokrmu vytvoria naozaj zdravú záležitosť. Odporúčame napríklad na prípravu veľmi jednoduchý kuskus s údenou makrelou. Pre trochu zručnejší kulinára tu máme recept na pečeného lososa na kuskusu, ktorý určite obšťastní chuťové bunky aj náročnejších gurmánov

Kuskus predaj

Kuskus môžeme najčastejšie nájsť v predajniach so zdravou či racionálne výživou. Už len z tohto dôvodu si myslím, že preto ešte neprerazil do našich kuchýň v takom meradle ako napríklad ryža, hoci má takmer rovnaké využitie ako ona a ktorú kupujeme úplne bežne.

Kvalitný bio kuskus kúpite TU.