LAKŠHMI - Indický nábytok


Správna starostlivosť o nábytok / dlhá životnosť

Správna starostlivosť o nábytok = dlhá životnosť

Nábytok a celé vybavenie interiéru vo vašom dome si zaslúži adekvátnu starostlivosť. Pomocou správnej údržby môžete životnosť nábytku predĺžiť o dlhé roky. Rôzne materiály si však vyžadujú rôzny prístup. Nemôžete sa spoliehať len na kvalitu materiálu a spracovanie, ktoré sú síce dôležité, ale samé o sebe nestačia. Prinášame vám preto zopár tipov ako sa starať o masívne drevo, drevotriesku, kožu a látkové poťahy.

Drevotrieska

Drevotrieska je obľúbeným a lacným materiálom na výrobu nábytku. Mnohí z vás iste túžia vlastniť nábytok z masívu, ale musíte dať prednosť drevotrieske kvôli výhodnej cene. Samotná drevotrieska sa využíva hlavne ako materiál pri výrobe vnútorných častí postelí alebo sedacích súprav. Na jej ošetrenie vám bude stačiť prachovka alebo malá metlička. V žiadnom prípade nevyužívajte vodu, pretože drevotrieska by navlhla, nadúvala sa a pukala. Ostatné druhy nábytku vyrábané z drevotriesky bývajú potiahnuté laminom. Laminom upravený povrch nie je náročný na údržbu. Očistíte ho vlhkou handričkou alebo špeciálnymi prípravkami bez pridaných abrazív.

Masívne drevo – Indický palisander a mango

V prípade, že hľadáte kvalitu a dlhú životnosť, zaobstarajte si nábytok z masívu. Medzi najkvalitnejšie druhy masívneho dreva patrí indické mango a palisander. Investícia do kvality sa vám vráti v nadčasovosti a jedinečnosti masívneho nábytku, ktorý nikdy nestratí na cene. Ak túžite po exotickom nábytku z masívneho dreva, kliknite na stránky internetového obchodu indickynabytok.sk. Dlhoročné skúsenosti, individuálny prístup, široký výber nábytku skladom, doprava v rámci Slovenska zdarma pri nákupe od 80eur, dokonca možnosť výroby na mieru a mnoho iných výhod obchodu indickynabytok.sk vás presvedčia, že ste klikli správne. Masívny nábytok má síce dlhú životnosť, ale aj takýto nábytok treba chrániť pred vlhkom a vysokou teplotou. Pokiaľ sa jedná o nábytok s povrchovou úpravou, kde je použitý lak, tento lak plní ochrannú funkciu. Z času na čas je ho potrebné ošetriť, buď vlhkou handričkou, alebo bežnými čistiacimi prostriedkami určenými na nábytok. Pokiaľ akýkoľvek čistiaci prostriedok po sebe zanechá šmuhy, mapy, alebo iný povlak. Odporúča sa požiť suchú handričkou a mierne preleštiť povrch. Nábytok z palisandra alebo manga sa ponúka aj v prevedení bez laku. Nemá lesklí ale matný povrch, jednoducho to zistíte dotykom ruky. Takýto nábytok nechráni lak a ošetruje sa mierne vlhkou čistou handričkou namočenou v čistej vode. Pokiaľ by bola handrička znečistená, alebo ste použili čistiaci prípravok. Nelakovaný nábytok nasaje – vstrebá nečistoty, alebo chémiu do svojho povrchu a môžu sa Vám vytvoriť neželané mapy. Alebo každý rok, dva použiť prípravky na báze oleja a vosku, pričom sa farba nábytku zvýrazní a vznikne ochranná funkcia.

Koža

Kožené sedacie súpravy vyzerajú veľmi moderne a luxusne. Koža sa čoraz častejšie využíva aj na výrobu rôznych bytových doplnkov. Aby vám koža vydržala naozaj dlho a nepraskala, musíte sa o ňu pravidelne starať a udržovať ju. Najčastejšie sa na výrobu koženého nábytku využíva useň, ktorú je potrebné chrániť pred priamym slnkom a prílišnou vlhkosťou. Ochranu kože zabezpečia taktiež impregnovacie spreje, ktoré aplikujte na povrch nábytku dva až tri razy do roka. Kožu čistite navlhčenou utierkou. Nikdy nepoužívajte na jej čistenie príliš horúcu vodu a vyhnite sa čisteniu vodou na obrúsených častiach kože. Nečistoty z brúsenej kože odstraňujte kefkou alebo vysávačom. Nebojte sa ani prípadných škvŕn na koži. Na ich vyčistenie sa dajú zakúpiť špeciálne prípravky, ktoré ich úplne odstránia. Vždy sa striktne riaďte návodom na danom prípravku.

Látkové poťahy

Látkové poťahy nájdete na sedacích súpravách, stoličkách, taburetkách, botníkoch. Čalúnený nábytok zachytáva prach, ktorý z neho odstránite klasickým vysávačom s nastaveným minimálnym satím. Na tepovanie látky využívajte čistiace prostriedky určené na príslušný tip poťahu. Vyhýbajte sa prípravkom na báze alkoholu alebo s pridanými rozpúšťadlami, ktoré by mohli látku poškodiť. Na odstránenie škvŕn vám bude stačiť mydlová voda. Vytvorte z nej penu a tou krúživými pohybmi nečistoty postupne stierajte z povrchu. Ak vám čalúnenie časom vybledne alebo sa opotrebuje, nezostane vám nič iné, ako navštíviť čalúnnika a poťahy dať vymeniť.