Naj CPU pre hráčov v 2023


Tu sú najlepšie CPU pre hráčov v 2023



Naše odporúčania ukážu najlepší procesor pre hranie hier, zohľadňujúc výkon a funkcie vzhľadom na rozpočet počítača. Pozrite si hierarchiu testovacieho procesora a podrobnú príručku na nákup CPU z roku 2023 pre výber najlepšieho procesora pre herný počítač. Pre porovnanie AMD a Intel sa pozrite na náš článok.

Trvalo dlho, kým sa trh s čipmi opäť nestal priaznivým pre kupujúcich - z masívneho nedostatku čipov sme prešli na obrovský prebytok, takže teraz môžete nájsť skvelé ponuky na najlepšie procesory (CPU) pre hranie hier. To sa ukazuje napríklad v prípade Intel Core i5-13400 s cenou cca 250€, a tak isto výkonné riešenie môžete získať aj v prípade Intel Core i5-13400F bez grafiky za cca 200€ (za predpokladu, že máte samostatnú grafickú kartu). Tento procesor ponúka solídny výkon pre hranie hier za prijateľnú cenu a spolu s cenovo výhodnou DDR4 pamäťou tvorí platformu, ktorá je oveľa lacnejšia ako konkurenčné systémy AMD Zen 4, ktoré podporujú iba DDR5. AMD Ryzen 5 7600 nedokáže súťažiť s Intel Core i5-13400 vybavenou DDR4 pamäťou z hľadiska ceny, ale je rýchlejší. Tento procesor je preto dobrou alternatívou, ak plánujete zostaviť DDR5 zostavu, ale zaplatíte vyššiu cenu.

AMD predstavil nedávno nový Ryzen 9 7950X3D procesor za vysokú cenu 699 dolárov, ktorý sa teraz radí medzi najlepšie procesory AMD pre hranie hier a najrýchlejšie herné čipy na trhu. Vďaka inovatívnemu V-Cache dizajnu v 3D usporiadaní, ktorý je technickým zázrakom, však dochádza k zníženiu výkonu niektorých produktívnych aplikácií a nie všetky hry sú zrýchlené. Napriek tomu, žiadny iný procesor sa nemôže rovnať s výkonom 7950X3D.

V posledných týždňoch došlo k výraznému poklesu cien procesorov Ryzen 7000 od spoločnosti AMD. Napriek tomu zostávajú DDR5 pamäte a vysoké ceny matičných dosiek achilovou pätou. Intel platforma umožňuje aj pamäť typu DDR4, čo znižuje náklady. Sériu matičných dosiek B od AMD, ktorá bola dlhodobo cenovo výhodná, najviac postihuje problém s cenami. Socket AM5 od AMD bude avšak obsahovať ďalšie generácie čipov až do roku 2025+, zatiaľ čo Intel socket bude mať na platforme LGA 1700 iba jednu ďalšiu sériu čipov.

Ak hľadáte najlepší AMD CPU pre hranie hier v nižšom cenovom rozpätí, Ryzen 7 5800X3D stále patrí medzi najrýchlejšie AMD herné CPU na trhu. Tento čip a jeho 3D V-Cache nie sú však tak rýchle ako porovnateľné čipy v iných druhoch činností okrem hrania hier, preto musíte počítať s výhodami a nevýhodami. Tento čip je absolutným víťazom, ak plánujete aktualizovať existujúci systém určený iba na hranie hier AM4.

  • AMD aj Intel sú výbornou voľbou
  • Pre hranie hier je dôležitejšia rýchlosť jadra ako počet jadier: Vyšší takt procesora sa prejaví v rýchlejších výkonoch pri jednoduchých úlohách, ako je hranie hier, zatiaľ čo väčší počet jadier pomôže zvládnuť náročnejšie pracovné záťaže rýchlejšie.
  • Kupujte podľa rozpočtu: nemiešajte silné CPU s pomalou pamäťou a grafickou kartou