Panenský olivový olej


Extra panenský olivový olej je olej získaný lisovaním či inými mechanickými postupmi z plodov olivov

Extra panenský olivový olej je olej získaný lisovaním či inými mechanickými postupmi z plodov olivovníka, ktorý tradične rastie v Stredomorí, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. Je jednou z najzdravších potravín súčasnosti, ktorá sa vďaka svojej chuti a obsahu množstva nenasýtených mastných kyselín, antioxidantov a vitamínu E, stala symbolom zdravého stravovania.

V slovenských obchodoch sa môžete stretnúť s dosť veľkou ponukou olivových olejov. Dostupné sú mnohé značky, patria medzi ne vysoko kvalitné, ale tiež aj nekvalitné druhy. Vedeli ste, že z piatich kilogramov olív sa vyrobí len 1 liter kvalitného olivového oleja a jeden olivovník vyprodukuje množstvo olív, ktoré postačuje len na výrobu 1,5 – 2 l litre oleja?

Najkvalitnejšie oleje sú z Talianska

V súčasnosti prevláda u odborníkov názor, že najkvalitnejšie olivové oleje sú práve tie, ktoré pochádzajú z Talianska. Väčšina olivových olejov predávaných na Slovensku sú však španielskeho pôvodu a tie odborníci považujú skôr za oleje konzumnejšieho charakteru, vhodné skôr na varenie, ako na studenú kuchyňu a do šalátov.

Druhy olivového oleja

 V Európskej únii sa musia výrobcovia uvádzať povinne akosť oleja. Tie sú tri: Extra virgin, Virgin a čistý olivový olej:

EXTRA VIRGIN (EXTRA PANENSKÝ) – určite najkvalitnejší olivový olej, ktorý je vyrobený len čisto mechanickým spôsobom, pretože je lisovaný za studena. Čisto mechanický spôsob úpravy zaručuje kvalitu a stopercentné zachovanie všetkých zdraviu prospešných látok. Je ideálny na studenú kuchyňu a neodporúča sa napríklad na grilovanie, alebo fritovanie.

VIRGIN (PANENSKÝ) – získava sa tiež lisovaním za studena, avšak z menej kvalitných olív. Je vhodný na studenú aj teplú kuchyňu.

Čistý olivový olej – vyrába sa z olív najnižšej kvality, pomocou chemického spracovania a rafinovania. Použitie sa odporúča najmä na tepelnú úpravu jedál, nakoľko má takmer úplne nevýraznú chuť a nízku kvalitu.

Nezabúdajte na obal v akom sa olej predáva. Kvalitné oleje sú balené jednoznačne v sklenených fľašiach s tmavým zafarbením. Ak sa vám teda doteraz v obchode celkom pozdával lacný olivový olej v plastovej priehľadnej fľaši, rýchlo naňho zabudnite. Neulahodíte ani svojmu zdraviu, ani chuťovým bunkám.